10 روش درمان خانگی یبوست ؛طبیعی و سنتی

10 روش درمان خانگی یبوست ؛طبیعی و سنتی

اردیبهشت ۳۱, ۱۳۹۹    

یبوست یعنی دفع مدفوع به سختی رخ میدهد. یبوست به دلیل مدفوع سفت و خشک به وجود می آید و مدفوع به سختی در طول روده حرکت میکند که باعث میشود تعداد دفعات دفع مدفوع کمتر از حالت عادی می شود. معمولا همه ی افراد یکبار در طول زندگی با این مشکل مواجه می شوند. درمان یبوست به راحتی امکان پذیر است و معمولا نیازی به مراجعه به پزشک نیست. درمان خانگی یبوست یکی از اولین روش هایی است که فرد بیمار انتخاب می کند.

دفع مدفوع در افراد عادی سه بار در روز و یا سه بار در هفته است. اگر فرد کمتر از این حالت ها دفع مدفوع داشته باشد، مدفوع سفت می شود و دفع آن دشوارتر است.

بیشتر بخوانید: علت باد شکم زیاد در زنان و مردان چیست

درمان ها

برای درمان یبوست راه حل های ساده ای وجود دارد که با رعایت آنها در خانه میتوان به راحتی یبوست را درمان کرد. اگر یبوست بسیار حاد باشد و با راهکارهای زیر درمان نشود حتما باید به پزشک مراجعه شود.

رژیم و درمان خانگی یبوست

درمان خانگی یبوست

افزایش میزان فیبر

افزایش میزان فیبر سرعت حرکت مدفوع را در روده افزایش میدهد. خوردن میوه و سبزیجات تازه و غلات تاثیر بسیار زیادی دارد. بدن باید روزانه ۱۴ گرم فیبر به ازای هر ۱۰۰۰ کالری دریافت کند. اگر فردی به طور ناگهانی میزان فیبر را افزایش دهد باعث نفخ می شود.

ورزش کردن

فعالیت فیزیکی میزان فعالیت ماهیچه های روده را افزایش میدهد. ورزش کردن در بیشتر روزهای هفته بسیار کمک کننده است.

بیشتر بخوانید: مدفوع سبز

از رفتن به سرویس بهداشتی خودداری نکنید

برای رفتن به سرویس بهداشتی زمان بگذارید و هیچ وقت عجله نکنید.

ملین ها

ملین برای یبوست

ملین های زیر بدون نسخه در دسترس همه وجود دارد:

  • مکمل های فیبردار. مکمل های فیبر به مدفوع آب اضافه میکنند. مدفوع نرم تر شده و دفع راحت تر میشود. مکمل های فیبر شامل متاموسیل ، کانسیل، کلسیم پلی کربوفیل، اکولاکتین و متیل سلولز است.
  • محرک ها. محرک ها شامل بیزاکودیل،(کورکتول، دولکولاکس) و سنوزیدها ( سنوکوت، پارادایم) باعث تحریک روده میشوند.
  • اسمزیک. ملین اسمزیک با افزایش میزان آب در روده مدفوع را نرم میکنند. اسمزیک ها شامل هیدروکسید منیزیم خوراکی( شیر فیلیپس منیزیم، شیر دولکولاکس منیزیم)، سیترات منیزیم، لاکتولوز (کلزا)، پلی اتیلن گلیکول (میرالاکس ، گلیکواکس) است.
  • روان کننده ها. روان کننده ها مانند روغن های معدنی باعث حرکت مدفوع در طول روده می شوند.
  • نرم کننده ی مدفوع. نرم کننده های مدفوع مانند سدیم دسکوزیته (کلزا) و کلسیم دسوزا تور (سورفاک) با اضافه کردن آب به مدفوع منجر به نرم شدن مدفوع می شوند.
  • تنقیه و شیاف. تنقیه باعث می شود مدفوع نرم تر شود. شیاف های گلیسیرین یا بیساکودیل نیز با چرب کردن مقعد باعث دفع راحت می شوند.

بیشتر بخوانید: برای روان شدن شکم چه چیزی بخوریم

سایر درمان ها

اگر داروهای بدون نسخه موثر نبود سایر داروها تجویز میشود.

  • داروهایی که به مدفوع آب اضافه میکند. لوبیپوستون(آمیتیزا)، لیناکلوتید(لینزس) و پلاناناتید باعث نرم شدن مدفوع می شوند. 
  • آنتاگونیست. انواعی از داروها هستند که یبوستی را که در اثر مواد مخدر بوجود آمده است را از بین میبرند.
  • ورزش عضلات لگن. ورزش عضلات لگن در هنگام یبوست باعث میشود تا دفع مدفوع راحت تر شود. در حین تمرین یک لوله وارد مقعد میشود تا میزان فشاری را که به عضلات میشود را اندازه گیری کند. لوله به یک دستگاه متصل است و زمانی که عضلات شل میشوند، دستگاه به ما اطلاع میدهد. 
  • جراحی . جراحی زمانی اتفاق می افتد که فرد همه ی راه های درمان را امتحان کرده و یا یبوست بر اثر انسداد روده، رکتوسل یا تنگی رخ داده باشد. برای افرادی که همه ی درمان ها را امتحان کرده اند و نتیجه ای نگرفته اند، برداشتن بخشی از روده یکی از راهکارها است. معمولا برداشتن همه ی روده یک مورد نادر است. 

بیشتر بخوانید: داروی یبوست

درمان گیاهی یبوست

مواد-غذایی-مفید-و-مضر-برای-یبوست

۱.سنا

گیاه سنا ترکیباتی به نام گلیکوزیدها دارد که به عملکرد بهتر دستگاه گوارش را کمک میکند. 

۲.چای نعنا 

 اثر تسکین دهنده ی منتول در نعناع باعث آرام شدن معده و دفع مدفوع راحت می شود. نوشیدن یک فنجان چای نعنا بعد از هر وعده ی غذایی برای یبوست یا معده درد موثر است. 

۳.زنجبیل

بسیاری از افراد از چای زنجبیل برای رفع حساسیت و آسان تر شدن هضم مواد غذایی استفاده میکنند. نوشیدن یک یا دو فنجان بعد از هر وعده ی غذایی به نرم تر شدن روده ها کمک میکند. 

۴.قاصدک

به علائم خفیف گوارشی مانند نفخ یا یبوست خفیف کمک میکند. این نوع چای کبد را پاکسازی میکند و باعث درمان یبوست می شود.

۵.چای سیاه، چای سبز و قهوه

 مانند ملین عمل میکنند. این نوع مواد حاوی کافئین می باشند و سرعت حرکت روده را افزایش میدهند. 

درمان خانگی یبوست

۶.ریشه ی شیرین بیان

 خاصیت ضد باکتریایی دارد و به هضم کمک میکند. 

۷.ریشه ی گل ختمی

خاصیت آن مشابه شیرین بیان است.

۸.بابونه

 نوشیدن یک فنجان از این چای بعد از هر وعده ی غذایی و در پایان روز، ماهیچه های روده و مقعد را آرام می سازد و تعداد دفعات دفع را افزایش میدهد. 

۹.جعفری

جعفری به مشکلات گوارشی کمک میکند. چای برگ و دانه ی جعفری منجر به رفع یبوست خفیف می شود. در زمان های قدیم افراد برگ و ساقه ی جعفری را برای از بین بردن بوی بد دهان و نفخ می جویدند.

بیشتر بخوانید: دیدن خون در مدفوع

آیا چای گیاهی برای کودکان ضرری ندارد؟

فقط افراد بزرگسال میتوانند از این نوع چای ها استفاده کنند زیرا در کودکان باعث بروز مشکل میشود. برای درمان یبوست در کودکان حتما باید با پزشک مشورت شود.

عوارض جانبی چای گیاهی 

  • برخی از ساختارهایی که در چای ها مانند سنا وجود دارد باعث به وجود آمدن مشکلاتی مانند اسهال می شود. 
  • ممکن است ترکیبات موجود در چای ها با برخی داروها تداخل داشته باشند.
  • با پزشک راجب مصرف این داروها مشورت کنید.

مصرف طولانی مدت

این نوع چای گزینه ی مناسبی برای درمان موقتی یبوست است اما استفاده ی مداوم و همیشگی آنها راه حل مناسبی نیست. اگر یبوست ادامه دار باشد بیمار باید حتما به پزشک مراجعه کند و درمان مداوم برای این مسئله بسیار مهم است.

درمان خانگی یبوست در بیشتر موارد اثرگذار است و دیگر نیازی به مراجعه به پزشک نیست اما اگر علائم بهبود نیافت، هرچه سریعتر باید به پزشک مراجعه کرد.

پرتو کلینیک در نظر دارد تا در محیطی کاملا آرام و بهداشتی، درمان انواع بیماری های نشیمنگاهی با لیزر را به مشتریان ارائه دهد