زمانی که سلول ها شروع به تکثیر بیش از اندازه می کنند تشکیل تومورهای سرطانی بدخیم و خوش خیم را میدهند. مقعد جایی در انتهای روده ی بزرگ است که مدفوع از آن خارج می شود. سرطان مقعدی از انواع نادر سرطان ها است اما زمانی که ظاهر می شود در تمام بدن پخش می شود. برخی از تومورهای غیر سرطانی در طول زمان به نوع سرطانی تبدیل می شوند.
انواع سرطان مقعدی
اشکال مختلفی از سرطان مقعد وجود دارد که هر کدام با توجه به نوع توموری که ایجاد می شود، تعریف می شوند. تومور یک رشد غیرعادی در بدن است که میتواند خوش خیم با بدخیم باشد. تومورهای بدخیم اگر در طول زمان درمان نشوند در تمام بدن پخش می شوند. برخی از تومورها مثل موارد زیر است:
- تومور خوش خیم: این نوع سرطانی نیست و در مقعد به شکل پولیپ، زائده های پوستی، تومورهای سلول گرانول و زگیل تناسلی ظاهر می شود.
- شرایط پیش سرطانی: مربوط به تومورهای خوش خیمی است که در طی زمان سرطانی می شوند.
- سرطان سلول سنگفرشی:این نوع بدخیم به دلیل سلول های سنگفرشی غیر عادی رخ میدهد.
- بیماری بوون: شرایطی است که سلول های سطحی مقعد آسیب می بینند.
- سرطان سلول بازال: نوعی سرطان پوستی است که به دلیل تابش نور آفتاب رخ می دهد؛ بنابراین در شکل گیری سرطان مقعد نادر است.
- آدنوکارسینوم: نوعی سرطان نادر است که از غدد اطراف مقعد ناشی می شود.
مطلب مرتبط: تفاوت بواسیر و سرطان مقعدی
دلایل
- این سلول های غیرطبیعی رشد کرده و تبدیل به تومور می شوند.
- سلولهای سرطانی پیشرفته می توانند از بافتی به بافت دیگر(متاستاز) بروند با در تمام بدن پخش شوند.
- سرطان مقعدی به دلیل ویروس اچ پی وی که نوعی عفونت مقاربتی است ایجاد میشود و در بیشتر سرطان های مقعد شایع است.
- سایر سرطان ها ممکن است از بافتی به بافتی دیگر بروند(متاستاز) و سرطان مقعد را به وجود بیاورند.
علائم سرطان مقعد
علائم سرطان مقعد میتواند با بواسیر، بیماری التهابی روده و بیماری های گوارشی مشابه باشد و علائم آن شامل موارد زیر است:
- تغییر در عادات حرکات روده
- مدفوع ضخیم
- خونریزی مقعدی
- درد، فشار یا تشکیل یک توده در نزدیکی مقعد
- ترشح از مقعد یا خارش
اگر نمی دانید که چه بیماری ای باعث بروز چنین علائمی می شود حتما به پزشک مراجعه کنید. آنها آزمایشاتی را انجام میدهند تا علت بیماری را بفهمند.
بیشتر بخوانید: بیماری های آلت تناسلی مردان چیست
درمان سرطان مقعدی
هیچ درمانی برای آن وجود ندارد و افرادی که به آن مبتلا هستند باید سالم زندگی کنند. براساس سن و مرحله ای که سرطان دارد، پزشک درمان های مختلفی را پیشنهاد میدهد که شامل موارد زیر است:
شیمی درمانی
شیمی درمانی سلول های سرطانی را می کشد و از رشد آنها جلوگیری میکند و به صورت تزریقی یا ماده ی خوراکی انجام میشود. مسکن نیز برای کنترل علائم استفاده می شود.
جراحی
در این روش تومور برداشته می شود که در اینکار ممکن است قسمت های سالم نیز برداشته شوند. این عمل بیشتر برای افرادی انجام میشود که سرطان در قسمت های پایینی مقعد بوجود آمده و هنوز به تمام قسمت های بدن نرسیده است. یکی از بهترین درمان ها برای سرطان در مراحل اولیه و برداشتن تومورهای کوچک است.
عمل جراحی شکمی تهاجمی تر است و برای افرادی به کار میرود که سرطان آنها پیشرفته است یا سایر درمان ها به آن پاسخ نداده است. در این روش قمستی از روده یا مقعد با حتی کل روده ی بزرگ برداشته می شود. زمانی که تمام روده ی بزرگ برداشته می شود، جراح یک کیسه ی استومی ایجاد میکند و مدفوع در این کیسه جمع می شود.
درمان جایگزین
پرتو درمانی یکی از روش هایی است که برای درمان انواع سرطان است و یکی از انواع آن ها سرطان مقعد است. اشعه ی ایکس و پرتو درمانی تمام سلول های سرطانی را در بدن می کشند و امکان این نیز وجود دارد که به سایر سلول های سالم نیز آسیب برساند. این روش درمانی غیر تهاجمی است و معمولاً با سایر درمان های سرطان همراه است.
افراد در معرض ابتلا
این نوع سرطان ممکن است در هر فردی ظاهر شود اما برخی افراد که شرایط زیر را دارند بیشتر در معرض ابتلا هستند.
عفونت اچ پی وی
اچ پی وی گروهی از ویروس ها است که در اثر مقاربت جنسی منتقل می شود و پس از منتقل شدن در بدن باقی می ماند و در بیشتر افرادی که سرطان مقعدی دارند این ویروس مشاهده می شود. همچنین احتمال ابتلا به سرطان دهانه ی رحم را افزایش میدهد و با انجام آزمایش پاپ اسمیر میتوان از آن مطمئن شد.
اچ پی وی
افرادی که ایدز دارند بیشتر در معرض ابتلا هستند زیرا از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردار هستند.
فعالیت جنسی
داشتن شرکای جنسی متعدد و رابطه ی جنسی مقعدی میزان ابتلا را افزایش میدهد. همچنین استفاده نکردن از روش های محافظتی علاوه بر اینکه خطر سرطان را افزایش میدهد بلکه احتمال ابتلا به اچ پی وی نیز بالا میرود.
سیگار کشیدن
افراد سیگاری احتمال ابتلا به آن را دارند حتی اگر سیگار را ترک کنند.
سیستم ایمنی ضعیف
سیستم ایمنی ضعیف، احتمال سرطان مقعد را افزایش میدهد و بیشتر در افرادی که مبتلا به اچ پی وی، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف میکنند یا پیوند اعضا انجام داده اند بیشتر رایج است.
سن بالا
بیشتر افرادی که به این سرطان مبتلا می شوند افراد بالای ۵۰ سال هستند.
تشخیص
با خونریزی مقعدی ظاهر می شود و افرادی که خونریزی، خارش و درد در ناحیه ی مقعد به طور مداوم دارند باید به پزشک مراجعه کنند. آزمایشات شامل:
- تصویربرداری
- پزشک میتواند انگشت خود را داخل مقعد فرو برد تا هر نوع زائده ی اضافی را بررسی کند.
- پاپ اسمیر از سلول های انتهایی مقعد نمونه برداری میکنند و برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده می شوند.
- بیوپسی
پیشگیری
پیشگری وجود ندارد اما راه های زیر خطر ابتلا به سرطان مقعدی را کاهش میدهند:
رابطه ی جنسی سالم
- محدود کردن شرکای جنسی
- استفاده از روش های بهداشتی
- نداشتن رابطه ی مقعدی
- انجام آزمایش برای نداشتن عفونت مقعدی
سیگار نکشیدن
از مصرف سیگار و سایر دخانیات پرهیز کنید زیرا خطر ابتلا به سرطان مقعد را افزایش میدهد.
واکسن زدن
تزرق واکسن بین سنین ۹ تا ۲۶ سالگی مناسب است.
سلام خسته نباشید. من اچ پی وی نوع ۱۱ دارم..مدتیه که داخل مقعدم درد و تیرکشیدگی خیلی شدیدی حس میکنم. البته همیشه نه. یهو شروع میکنه به تیر کشیدن و خودش خوب میشه. به نظرتون احتمالش هست که سرطان مقعد باشه؟
سلام. من چند وقته که ترشحات زرد رنگ و یکم چسبنده از مقعدم دارم. فقط مطمئن نیستم که از داخل مقعد هست یا اطرافش. خیلی نگرانم. لطفا راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز وقتتون بخیر. به احتمال خیلی زیاد به فیستول مقعدی دچار شدید و می توانید به راحتی با لیزر آن را بر طرف کنید. همچنین برای راهنمایی بیشتر با مشاوران ما تماس بگیرید. ۰۲۱۸۶۰۸۴۹۷۳
سلام من ۲۰ سالم هست و در ناحیه مقعد یک قسمت اضافه خیلی کوچک شبیه به پولیپ ساقه دار احساس میکنم که هیچ دردی ندارد و اذیتم نمیکند اینم بگویم که من تا به حال باکسی رابطه ای نداشتم و بدنسازی کار میکنم.
سلام دوست عزیز
ممکن است بیرون زدگی بواسیر باشد که در اثر ورزش و یا وزنه سنگین بلند کردن ایجاد شده است بدون معاینه نمی توانیم تشخیص دهیم